Corlăţean respinge stereotipurile din presa britanică despre români: "Regretăm acest tip de dezbatere"


Corlăţean respinge stereotipurile din presa britanică despre români:

 Ministrul român de externe Titus Corlăţean este nemulţumit de tonul dezbaterii cu privire la migraţia dinspre România şi Bulgaria către Marea Britanie şi denunţă o serie de stereotipuri despre români vehiculate de presă, ca "cerşetori" şi "criminali", relatează BBC News Online.


"Acest tip de dezbatere în cadrul societăţii britanice este destul de surprinzătoare, iar noi o regretăm", a declarat şeful diplomaţiei române pentru BBC. "Este destul de mult", a apreciat el.

Corlăţean şi-a exprimat frustrarea şi faţă de materiale de presă care îi prezintă pe români, în mod stereotip, drept "criminali" sau "cerşetori", apreciind că estimări cu privire la venirea unui val de imigranţi români şi bulgari în Marea Britanie, începând din 2014, sunt exagerate.

Numeroşi români care muncesc în străinătate, a argumentat ministrul pentru BBC, joacă un rol valoros în economiile altor ţări, inclusiv în Marea Britanie, unde sunt peste 2.000 de doctori. "Nu sunt imigranţi, sunt cetăţeni europeni cu drepturi depline", a subliniat ministrul român de Externe.

De asemenea, el a minimizat sugestii cu privire la apariţia unei "rupturi" diplomatice cu Londra şi a precizat că a discutat cu oficiali britanici, în mai multe rânduri, subiecte legate de migrare, inclusiv cu omologul său William Hague. "Am primit asigurări clare potrivit cărora Marea Britanie respectă libertatea de mişcare a românilor şi bulgarilor şi va respecta tratatele europene", a spus el.

Restricţiile tranzitorii în domeniul libertăţii de mişcare impuse celor două ţări la aderarea la Uniunea Europeană (UE), la 1 ianuarie 2007, expiră la sfârşitul acestui an. În acest context, asupra Guvernului britanic sunt exercitate presiuni să prevină un "val semnificativ" de imigranţi.

Potrivit unor estimări, aproximativ trei milioane de români muncesc în ţări UE, iar cei mai mulţi analişti de la Bucureşti argumentează că marea majoritate a celor care doresc să imigreze au făcut-o deja, notează BBC, adăugând că destinaţiile pe care aceştia le preferă sunt Spania şi Italia, din cauza unor legături culturale, ci nu Regatul Unit.

Pe de altă parte, notează BBC, o asociaţie germană a oraşelor a avertizat recent, într-un raport, că municipalităţile germane depun eforturi să absoarbă un flux de imigranţi din România şi Bulgaria, în special membri ai comunităţii rome. Însă autorităţile române insistă asupra faptului că cei care intenţionează să comită abuzuri asupra sistemului reprezintă o mică parte dintre imigranţi, avertizând că riscul ca ceilalţi să fie afectaţi de eventuale măsuri.


Sursa: Mediafax, 12 Februarie 2013

Tags: m.britaniecorlăţeanmigrare


  • voturi, Rating: 0/5

    | Bookmark and Share

Articole din aceeasi sectiuneBoc cere prefecţilor să impună restricţii de circulaţie, dacă sunt obligaţi de condiţiile meteo

Boc cere prefecţilor să impună restricţii de circulaţie, dacă sunt obligaţi de condiţiile meteo

Premierul Emil Boc a cerut prefecţilor să asigure sprijin logistic persoanelor blocate în trafic şi să impună restricţii de circulaţie, dacă ...

citeste continuarea

Mândruţă, în cârje la emisiune! Andreea Marin: «Am venit din milă la tine, sincer!»

Mândruţă, în cârje la emisiune! Andreea Marin: «Am venit din milă la tine, sincer!»

Lucian Mândruţă a debutat cu..picriorul rupt în noul sezon! Fostul ştirist realizează începând de luni, talkshow-ul ”Nimic important” de la Antena ...

citeste continuarea

Oprescu: În zece zile voi propune un nou proiect de rectificare bugetară

Oprescu: În zece zile voi propune un nou proiect de rectificare bugetară

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat miercuri că va propune în zece zile un nou proiect de rectificare bugetară, ...

citeste continuarea

PPMT şi CNMT lucrează la planul Planul Miko Imre, pentru autodeterminarea economică a Transilvaniei

PPMT şi CNMT lucrează la planul Planul Miko Imre, pentru autodeterminarea economică a Transilvaniei

Preşedintele interimar al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro Tibor, şi liderul CNMT, Laszlo Tokes, au anunţat, vineri, că PPMT şi ...

citeste continuarea


Vizitatori online acum: 98