ATACUL ARMAT DIN VITAN: Fraţii Mararu, reţinuţi pentru instigare la tentativă de omor calificat


ATACUL ARMAT DIN VITAN: Fraţii Mararu, reţinuţi pentru instigare la tentativă de omor calificat

 Fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu au fost reţinuţi, marţi seară, pentru instigare la tentativă de omor calificat, după ce anchetatorii au stabilit că aceştia l-au plătit pe Vitalie Proca să-l ucidă pe Ioan Dumitru Mironescu, pentru a se răzbuna.


Într-un comunicat remis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Poliţia Capitalei se arată că, în toamna lui 2012, cei doi l-au instigat şi i-au acordat sprijin inculpatului Proca Vitalie, pentru a-l ucide pe M. I. D. (Ioan Dumitru Mironescu - n.r.).

Astfel, arată anchetatorii, Proca l-au urmărit pe I. M. N. R., pe care l-a confundat cu adevărata persoană vizată (Mironescu), iar în seara zilei de 26 noiembrie 2012, dintr-un autoturism, au tras asupra acesteia mai multe focuri de armă cu două arme cu potenţial letal.

Potrivit sursei citate, fraţii Mararu au luat hotărârea de a-l ucide pe M. I. D., ca act de răzbunare împotriva acestuia, i-au procurat şi remis lui Proca autoturismul marca Audi A6 folosit la comiterea faptei şi i-au plătit acestuia o sumă de bani, în vederea săvârşirii infracţiunii.

Totodată, arată anchetatorii, fraţii Mararu i-au oferit lui Proca elementele necesare pentru identificarea victimei şi, prin intermediari, au ţinut permanent contactul cu acesta, înainte şi după comiterea faptei.

Bogdan şi Răzvan Mararu vor fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.

Cercetările în acest caz au fost efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri din cadrul Poliţiei Capitaleicu sprijinul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Fraţii Mararu au fost aduşi, marţi după-amiază, la Poliţia Capitalei, unde au fost audiaţi în legătură cu atacul armat din cartierul Vitan şi posibila legătură a acestuia cu atentatul din Piatra Neamţ.

Alături de fraţii Mararu, anchetatorii au audiat şi doi apropiaţi ai acestora.

La sediul Poliţiei Capitalei au fost aduse, de asemenea, arme, calculatoare şi alte bunuri ridicate în urma percheziţiilor.

Percheziţiile au fost făcute de procurorii criminalişti de la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi ofiţeri de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei, în cauza privind atacul armat produs în 26 noiembrie 2012 de cetăţeanul moldovean Vitalie Proca, aflat în prezent în arest în Federaţia Rusă.

Tot marţi, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au făcut percheziţii în Bucureşti la locuinţa lui Ioan Dumitru Mironescu, cercetat pentru că ar fi comandat uciderea lui Bogdan Mararu, existând posibilitatea ca atentatul din Piatra Neamţ să aibă la bază atacul armat din Vitan, iar tânărul împuşcat de Proca să fi fost confundat cu Mironescu.

Ioan Dumitru Mironescu urma să fie audiat şi el, la sediul DIICOT Neamţ.

Procurorii au luat în calcul posibilitatea ca persoana vizată de atacul din 26 noiembrie 2012 să fi fost Ioan Dumitru Mironescu, iar tânărul împuşcat să fi fost confundat cu acesta, întrucât locuiesc în acelaşi cartier, conduc acelaşi tip de maşină, de culoare neagră, au aceeaşi combinaţie a literelor la numărul de înmatriculare şi ambii sunt practicanţi ai sporturilor de contact.

"În fapt, ca variantă de anchetă, procurorii DIICOT iau în calcul posibilitatea ca persoana vizată în realitate de acest atac să fi fost învinuitul Mironescu Ioan Dumitru, confuzia atacatorului fiind generată de faptul că atât partea vătămată I. M. cât şi învinuitul Mironescu Ioan Dumitru locuiesc în cartierul Vitan, conduc acelaşi tip de autoturism, având aceeaşi combinaţie literală a numărului de înmatriculare, respectiv MERCEDES, de culoare neagră, înmatriculat cu terminaţia MIR şi au acelaşi gen de preocupări - practicanţi ai sporturilor de contact", a precizat DIICOT.

În acest context, urmează să se aprecieze cu privire la reunirea celor două cauze, "în scopul conturării unei imagini complete a situaţiei de fapt, precum şi pentru a se acţiona în mod unitar în vederea destructurării grupărilor infracţionale coordonate de către Ioan Dumitru Mironescu şi Bogdan Mararu pe raza municipiului Piatra Neamţ", a mai arătat DIICOT.

Vitalie Proca este acuzat că în 26 noiembrie 2012, pe strada Ion Morţun din cartierul Vitan din Capitală, l-ar fi împuşcat în cap şi în piept, cu un automat Kalaşnikov şi un pistol Makarov, pe Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani. Acesta a fost dus atunci la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, unde a fost salvat după ce a fost supus unei intervenţii chirurgicale.

Proca a fost prins în 6 februarie la Moscova, cu sprijinul Poliţiei din Rusia, Italia, Moldova şi Scotland Yard, el fiind căutat după ce în primăvara anului trecut pe teritoriul Marii Britanii a comis o faptă similară, spunea şeful Poliţiei Române, Petre Tobă.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a dispus, în 17 ianuarie, începerea urmăririi penale faţă de Vitalie Proca, pentru tentativă de omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Potrivit procurorilor, la data de 26 noiembrie 2012, Vitalie Proca "a executat mai multe focuri de armă cu pistolul mitralieră AK 47 asupra victimei I.M. - care îşi parca autoturismul în parcarea de reşedinţă -, după care, observând că victima nu a decedat, a coborât din autoturism şi, folosind pistolul Makarov pe care îl avea asupra sa, a executat mai multe focuri de armă în direcţia victimei".

La 18 ianuarie, Parchetul Tribunalului Bucureşti a solicitat instanţei de judecată să dispună arestarea preventivă în lipsă a lui Vitalie Proca, precum şi să emită un mandat european de arestare şi un mandat de urmărire internaţională, propunerea fiind admisă în aceeaşi zi.

Şeful Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei, Radu Gavriş, a declarat marţi că, până în prezent, cetăţeanul moldovean Vitalie Proca, arestat la Moscova în baza unui mandat emis în 18 ianuarie de Tribunalul Bucureşti, nu a fost audiat.

Gavriş a precizat că au fost trimise documentele în vederea extrădării lui Proca, însă se ia în calcul ca poliţiştii şi procurorii din România să se deplaseze la Moscova pentru a-l interoga pe acesta.

Vitalie Proca este acuzat şi de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunţov, pe care acesta l-a împuşcat, de şase ori, la Londra, cu o armă semiautomată.

Cinci persoane sunt cercetate în arest pentru tentativa de asasinare a lui Bogdan Mararu. Daniel Pădurariu, Cosmin Irinel Lăcătuş, Ovidiu Popa, Petrică Jâtaru şi Emil Cristofor sunt acuzaţi de omor calificat, distrugere şi acte de terorism, după ce au amplasat un dispozitiv exploziv artizanal sub autoturismul lui Bogdan Mararu, la Piatra Neamţ.

Daniel Pădurariu a planificat asasinarea lui Bogdan Mararu, pe fondul unor conflicte mai vechi cu familia acestuia, şi l-a pus pe Cosmin Irinel Lăcătuş să găsească două persoane care, pentru 7.000 de euro, să monteze dispozitivul exploziv, acestea cerând 15.000 de euro dacă Mararu moare, arăta instanţa Curţii de Apel Bacău în motivarea deciziei de arestare.

Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Neamt, împreună cu ofiţeri de politie judiciară din cadrul BCCO Bacău şi SCCO Neamţ, au prins în 11 ianuarie în flagrant delict trei membri ai grupului infracţional care au amplasat dispozitivul exploziv artizanal sub autoturismul lui Bogdan Mararu. Maşina sub care s-a găsit explozibilul se afla la o distanţă de un metru şi jumătate de blocul în care locuieşte Bogdan Mararu, aflat pe strada Privighetorii din municipiul Piatra Neamţ, într-o zonă unde se află şi sediul Direcţiei de Finanţe, Spitalul Judeţean, două biserici şi o bancă.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, spunea atunci că suspecţii erau monitorizaţi de SRI şi DIICOT încă din luna decembrie 2012, iar în 11 ianuarie SRI a intervenit pentru prinderea acestora. Potrivit acestuia, SRI a găsit sub maşina de la Piatra Neamţ "un kilogram de explozibil plastic de provenienţă străină".

Bogdan Mararu este fratele lui Gheorghiţă Mararu, asasinat în noiembrie 2010.

În 14 noiembrie 2010, Gheorghiţă Mararu, lider al lumii interlope nemţene, a fost ucis într-o cafenea din Piatra Neamţ, iar asasinarea acestuia a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea şefului Poliţiei Române Petre Tobă şi a secretarului de stat Dan Fătuloiu.


Sursa: Mediafax, 12 Februarie 2013

Tags: mararureţinere


  • voturi, Rating: 0/5

    | Bookmark and Share

Articole din aceeasi sectiunePamela Anderson i-a cerut 200.000 de euro unui afacerist român pentru o partidă de sex

Pamela Anderson i-a cerut 200.000 de euro unui afacerist român pentru o partidă de sex

Scurta vizită a Pamelei Anderson în România nu a rămas fără ecou pe plaiurile mioritice. Astfel, deşi au trecut aproape cinci ...

citeste continuarea

Avocată din Baroul Iaşi, reţinută pentru trafic de influenţă alături de alte trei persoane

Avocată din Baroul Iaşi, reţinută pentru trafic de influenţă alături de alte trei persoane

O avocată din cadrul Baroului Iaşi, un administrator de firmă, precum şi alte două persoaneau fost reţinute, marţi seară, de procurorii ...

citeste continuarea

Un bărbat din Baia de Arieş, judeţul Alba, a protestat de unul singur

Un bărbat din Baia de Arieş, judeţul Alba, a protestat de unul singur

S-a protestat şi la Baia de Arieş! Asta demonstrează o poză care a circulat astăzi pe Facebook, care înfăţişează un bărbat ...

citeste continuarea

Georgeta Barbălată l-a anunţat într-un restaurant pe fostul şef SIPI Ilfov despre percheziţii

Georgeta Barbălată l-a anunţat într-un restaurant pe fostul şef SIPI Ilfov despre percheziţii

Judecătoarea ICCJ Georgeta Barbălată l-ar fi anunţat într-un restaurant pe fostul şef al SIPI Ilfov Mihai Vlad despre percheziţiile ce urmau ...

citeste continuarea


Vizitatori online acum: 102