SUA şi Israelul au creat virusul informatic Flame pentru a încetini efortul nuclear iranian

Statele Unite şi Israelul au dezvoltat sofisticatul virus informatic Flame, care culege informaţii, în pregătirea unui sabotaj cibernetic menit să încetinească abilitatea Iranului de a dezvolta arma nucleară, afirmă oficiali occidentali la curent cu acest efort.

Acest program de tip malware, masiv, a cartografiat şi monitorizat reţelele de computere ale Iranului, transmiţând un flux constant de informaţii în vederea pregătirii unei campanii de război cibernetic, potrivit oficialilor citaţi de cotidianul american. Acest efort, în care sunt implicate Agenţia de Securitate Naţională americană (NSA), CIA şi armata israeliană, a inclus utilizarea de programe de distrugere ca virusul Stuxnet, pentru a produce defecţiuni echipamentelor iraniene de îmbogăţire a uraniului, relatează Washington Post online.

Detaliile dezvăluite despre Flame oferă noi indicii despre această aparentă primă campanie susţinută de sabotaj cibernetic împotriva unui adversar al Statelor Unite. „Este vorba despre pregătirea terenului pentru un nou tip de acţiune sub acoperire”, a declarat un fost oficial american de rang înalt din domeniul informaţiilor, care a precizat că Flame şi Stuxnet sunt elemente ale unui asalt mai larg, care continuă şi în prezent. „Colectarea de date cibernetice împotriva programului (nuclear) iranian este mult mai avansată decât atât”, a adăugat el.

Primele informaţii despre Flame au apărut luna trecută, după ce Iranul a detectat o serie de atacuri cibernetice asupra industriei sale petroliere. Atacul a fost condus de către Israel, în cadrul unei operaţiuni unilaterale, care se pare că i-a surprins pe partenerii lor americani cu garda jos, potrivit mai multor oficiali americani şi occidentali, care au solicitat protecţia anonimatului.

Au existat unele speculaţii potrivit cărora Statele Unite au avut un rol în dezvoltarea Flame, însă colaborarea în vederea creării virusului dintre Washington şi Israel nu a fost confirmată, anterior, niciodată. Cercetători în domeniul securităţii din sectorul comercial au raportat săptămana trecută că Flame conţine o parte din acelaşi cod ca Stuxnet. Experţii au descris această „suprapunere” ca pe un fel de probă de ADN, care arată că cele două programe de tip malware sunt proiecte paralele în spatele cărora se află aceeaşi entitate.

Purtători de cuvânt ai CIA, NSA, Biroului Directorului Informaţiilor Naţionale americane şi Ambasadei Israelului la Washington au refuzat să facă vreun comentariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *